Shepard’s pie med oksekød
Shepard’s pie er en dejlig klassiker herhjemme hos os. Godt nok havde opskriften vist sin storhedstid i 80’erne, og så her hos os, hvor den blev serveret mange gange til aftensmad, og når der kom gæster på besøg. I dag tager vi gerne en omgang Shepard’s pie, når børn og børnebørn er hjemme forbi – og de elsker retten ligeså meget, som vi gjorde for godt 30 år siden.
Vi laver den med oksekød, men du kan også bruge lammekød, som er i den oprindelige ret. I vores 2022-udgave er der også en del flere rodfrugter i end i den normale opskrift – vi er blevet lidt grønnere med tiden – og så giver det en dejlig ekstra smag til retten.
I denne opskrift har vi skiftet halvdelen af kartoflerne i mosen ud med jordskokker, men du kan også sagtens vælge en helt almindelig kartoffelmos eller bruge halv kartoffel og halv gulerød.
Nu er vi klar til at smørre ærmerne op – er du? (:
Du skal bruge:
Til 4 personer
Fyld:
- 1 tsk. hvidløgsgranulat
- 1 tsk. løggranulat
- 400 gram oksekød
- 4 groftrevet gulerødder
- 3 groftrevet pastinakker
- 2 groftrevet bladselleri
- 3 spsk. tomatchips
- 3 dl. oksekødsboullion
- 2 spsk. worcestershire sauce
- 1 tsk. timian
- ½ tsk. fyr og flamme
- havsalt
- peber
Lidt rapsolie til stegning
Mos:
Sådan gør du:
– Et lille tip inden vi begynder. Skræl gerne kartofler og jordskokker og sæt over at koge inden, du går i gang med fyldet. Så bliver det hele færdig på samme tid, inden retten bages i ovnen.
Fyld:
Hæld hvidløg- og løggranulat i et lille kop og tilsæt lidt vand, så det bliver en blød og ensformigt masse. Lad det stå og trække i 3 minutter.
Tag en stor gryde og hæld lidt olie i og tilsæt herefter løg- og hvidløgsgranulaten og rør rundt, mens det stauteres.
Tilsæt kødet og lad det brunes ved høj varme, hvorefter du skruer ned for vamen og tilsætter gulerødderne, pastinakkerne, bladselleri, tomatchips, oksekødsboullion, worcestershire sauce, timian og salt og peber. Kog retten op og rør hyppigt rundt i 10 minutter, så smagen rigtig fordeler sig.
Mos:
Når jordskokker og kartofler er kogt godt møre, så hældes vandet fra. Grøntsagerne puttes i en skål sammen med smør og røres sammen med en håndmikser. Kom piskefløde og parmesanost i efter smag og ør mosen yderligere sammen med salt og peber.
Tag et stort ildfast fad eller 4 mindre ildfaste skåle og fordel kødsovsen jævnt ud i fadet. Herefter fordeler du mosen jævnt ud over kødsovsen, så mosen nærmest danner et låg eller tag over retten. Drys med rasp og parmesanost og stil fadet eller skålene i ovnen i 30 minutter ved 175 grader varmluft.
Velbekomme.