Varme hveder

pizza pesto opskrift

De klassiske varme hveder, er en tradition i mange danske hjem, at spise dagen før eller om morgenen på store bededag.

Mange køber dem færdige – men de er simpelthen så nemme at bage, og så smager de helt fantastisk! Bollerne ristes typisk i ovnen eller på en brødrister, og spises med smør – gerne et tykt lag.

Man kan dog også putte mange andre lækre ting på sin hvede. Prøv f.eks. med …

  • Honning – den gyldne, søde honning er en sikker vinder for os. Brug din helt personlige favorit, det smager lækkert på en varm hvede.
  • Er du ikke så meget til det søde, kan du lave din egen smøreost. Bland blot en naturel smøreost, med dit yndlings krydderi.
  • Er du mest til det friske indspark, er vores bud at lave en let og lækker rababerkompot, til de friskbagte hveder.

Vi har brugt kardemomme malet i denne opskrift, men vil du have endnu mere rund og fyldig smag fra kardommen, kan du også vælge at købe kardemomme kapsler, og morte krydderiet selv.

Opskriften finder du længere nede på siden, og den indeholder både en opskrift på almindelige hveder, og koldhævede hveder.

Skal du bruge flere lækre blandinger og basiskrydderier til krydderihylden? Så hop ind i kategorien ‘Krydderier’ lige her og gå på smagsopdagelse.

Velbekomme!

Du skal bruge:

Til ca. 15 stk. (10 – 12 koldhævede)

  • 5-600 g hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • 2 tsk. kardemomme malet
  • 1 tsk. salt
  • 100 g smør, koldt
  • 25 g gær (10 g. gær, hvis du ønsker at koldhæve)
  • 3 dl vand, lunkent
  • Evt. lidt mælk til pensling

Sådan gør du:

  1. Bland hvedemel, sukker, kardemomme og salt sammen i en skål. Brug evt. en røremaskine.
  2. Smørret smuldres i melblandingen, så du får en grynet masse.
  3. Tag en ekstra skål og rør gæren ud i det lunkne vand.
  4. Hæld gærblandingen det i røreskålen med melet lidt adgangen, imens dejen bliver æltet.
  5. Ælt dejen til den er blank og smidig. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen er for “våd”.
  6. Beklæd en bradepande med bagepapir eller smør bradepanden med smør.
  7. Form 15 lige store boller af dejen og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon.
  8. Lad bollerne hæve i 1 time eller til de er dobbeltstørrelse med et viskestykke over.
  9. Tænd ovnen på 225 C varmluft.
  10. Pensl evt. hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne.
  11. Lad hvederne køle af i 10 minutter, skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde.
  12. Server de varme hveder med det samme, med dit foretrukne tilbehør til. Velbekomme!

Skal hvederne koldhæves?

Følg opskriften til og med punkt 6 (Dog med 10 g. gær i stedet for!)

Herefter gør du følgende:

  1. Form 10-12 lige store boller af dejen og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon.
  2. Lad bollerne hæve i 15 minutter med husholdningsfilm over. Kom en plastic pose rundt om og stil hvederne på køl natten over.

    Om morgenen

  3. Tænd ovnen på 225 C varmluft.
  4. Tag hvederne ud fra køl og lad dem stå ved stuetemperatur imens ovnen varmer op (gerne 30-45 minutter).
  5. Pensl hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne.
  6. Lad hvederne køle af i 10 minutter og skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde.

Hvilke krydderier skal bruges til opskriften?

Privat: Kardemomme malet

39,95 kr.

Privat: Kardemommekapsler

39,95 kr.

Se opskrifter på kød-fri retter

Vodka penne med mascarpone og peber rosé

Super lækker vodka penne, som smager himmelsk. Retten er perfek til børnefri weekend eller date-night med kæresten eller ægtefællen. Holder I parmiddag, vil denne ret også være et godt bud på den perfekte start på en god og sjov aften med vennerne....

Pita med hummus og falafel

Pita er både en nem og billig ret, og så smager det bare utroligt lækkert! Hvad end du har lyst til at bage dine egne brød, eller du blot køber dem færdigbagte, er det en nem og lækker spise.I vores version har vi lavet den som en kød fri udgave,...

Patatas bravas

Patatas bravas er en skøn og lækker ret, som vi tit laver, når vi vil hygge os med en god omgang tapas. Med denne klassiske spanske ret kan du servere tapas for dine venner og familie og overraske dem med alternativ spise til det klassiske danske...

Misosuppe

Misosuppe er en meget enkel og lækker suppe. Den består af en base, selve suppen, lavet på sojabønnepastaen Miso og en bouillon. Dertil tilføjer man diverse ingredienser – som regel nudler og grøntsager. Suppen kan også indeholde både fisk og kød...

Indisk Dhal

Dhal, dahl eller daal? Kært barn har mange navne og der er åbenbart flere måder at stave til denne lækre indiske ret. For overskuelighedens skyld holder vi os til førstnævnte stavemåde. Dhal er en virkelig lækker indisk ret, typisk lavet med røde...

Halloumi Grillspyd

Grillspyd er så lækkert og kombinationsmulighederne er utallige!Vi har her lavet en version der er kød-fri, men med den lækre måltidsost Halloumi. Grillspydene kan nydes som hovedret eller som tilbehør til aftensmaden. I denne opskrift er der ikke...

Halloumi fries

Halloumi fries, oste-fritter, cheesesticks, ostestave… Kært barn har mange navne, og disse halloumi fritter er helt klart et indslag i køkkenet der er værd at prøve!Disse halloumi fries er den skønneste kombination af sprødhed, perfekt afstemte...

Grøn risotto med squash, ærter og citron

  Vi elsker en god omgang risotto, og derfor har vi været i køkkenet for at lave en lille opskrift til dig her fra det vestjyske køkken. Denne udgave står på et skønt strejf af sommersmag – perfekt til både de varme sommermåneder, men også til...

Sweet potato fries med timian citronsalt og dip

Med disse lækre sweet potatoes fries kan du hurtigt og nemt servere en anderledes omgang fritter for madelskerne i dit hjem. Vores sweet potatoe fries er en sand succes i vores hjem, og vi laver derfor gerne en ekstra stor portion til når børne og...

Elotes (grillet majs med topping)

Elotes – Hvad er det? Måske har du hørt om dem før – måske har du aldrig hørt det ord før – uanset gennemgår vi lige kort hvad de egentlig er. Elotes er i al sin enkelhed majskolber, der enten er grillede eller kogte, og derefter serveret med...

Se opskrifter på frokostretter

Guacamole

Vores guacamolekrydderi er specielt udviklet til at forbedre smagsoplevelsen af guacamole ved at tilføje den perfekte balance af krydderier.Er du også fan af den cremede og lækre dip guacamole? Det er vi! Vores guacamolekrydderi er specielt...

Kyllingesandwich

En kyllingesandwich med lækkert brød og en velsmagende dressing går man aldrig galt i byen med. Kyllingen er lækker og krydret og den kolde dressing med masser af smag og skønne krydderurter er det perfekte supplement dertil.Sammensæt den som du...

Mexicanske tortillas

Mexicanske tortillas bliver mere og mere populære herhjemme. Det tynde lækre brød kan fyldes med alverdens skøn fyld, og man opnår en nem og lækker ret, på ingen tid!Vi har valgt at lave en helt klassisk udgave, som vi kender det herhjemme, af en...

Lakseroulade

Lakseroulade er en lækker måde at få fisk på. Den fede røgede fisk, sammen med den friske spinat og den krydrede, velsmagende flødeost er en skøn kombination, med mange anvendelsesmuligheder.Lakserouladen kan både bruges til at indgå i et...

Gnocchi

Oplev en harmonisk kombination af krydderier og lækker pesto med vores opskrift på gnocchi med salvie. Denne opskrift bringer sammen den bløde og delikate smag af hjemmelavede gnocchi og den autentiske smag af vores Pesto Tapas Salsa fra Vestjyske...

Bagt avocado med æg og salat

Lækker opskrift på bagt avocado med æg og salat samt rugbrød ved siden. Opskriften er nem at lave og kan spises både som frokost, morgenmad eller til brunch. Retten egner sig også rigtig godt til påskebordet.God morgenmad eller frokost fyldt med...

Pizzasnegle

Vi elsker pizzasnegle! Mest af alt, fordi børnebørnene bliver vældig glade, når der skal laves pizzasnegle. Og i denne her tid, hvor der skal slås meget tid ihjel rundt omkring i børnefamilierne, så får du vores opskrift på pizzasnegle. Vi bruger...

Rugbrødssandwich

En sandwich i madpakken slår aldrig fejl – og bytter du det hvide brød ud med et grovere brød, eller som her friskbagt rugbrød, får du en mere mættende og fiberrig frokost, der kan holde dig kørende i mange timer.Der er intet som et friskbagt...

Empanadas med kylling

Empanadas minder mest af alt om en pirog eller sagt med andre ord – brød med fyld. Ordet empanada stammer det spanske ord empanar som nogenlunde oversættes til paneret.Til empanadas bruges en form for tærtedej. Du kan lave den selv, men du kan...

Kartoffelmad med lakserilette og krydderolie

En klassisk kartoffelmad – opgraderet med et tvist af cremet lakserilette, Krydderolie grønsalat fra Vestjyske Delikatesser samt purløg. En sund og nem frokost gjort overdådig og lidt udover det sædvanlige. Det her er ikke en rugbrødsmad, du bliver...

Se opskrifter til fester og gæster

Grøn risotto med squash, ærter og citron

  Vi elsker en god omgang risotto, og derfor har vi været i køkkenet for at lave en lille opskrift til dig her fra det vestjyske køkken. Denne udgave står på et skønt strejf af sommersmag – perfekt til både de varme sommermåneder, men også til...

Chimichurri burgers

Der findes nu ikke noget som en god, hjemmelavet burger!Chimmichuri I denne version er der skruet op for smagen, med den argentinske kolde sovs eller krydderurtesalsa, Chimichurri verde.I Chimmichurri verde er hovedingredienserne persille og...

Indisk Dhal

Dhal, dahl eller daal? Kært barn har mange navne og der er åbenbart flere måder at stave til denne lækre indiske ret. For overskuelighedens skyld holder vi os til førstnævnte stavemåde. Dhal er en virkelig lækker indisk ret, typisk lavet med røde...

Asiatisk inspireret kylling i karry

Det asiatiske køkken er velkendt for deres mange lækre smagsnuancer, og mange danskere elsker også, at krydre deres madrepertoire med de lidt mere spicy udgaver, som østens retter byder på. Der er ikke sparet på krydderierne – ej heller smagen! Vi...

Spicy suppe med kokosmælk

Vi har været i gang i køkkenet – eller rettere sagt, vores fotograf har været i gang for at lave nye billeder til os.Det blev der en helt ny opskrift ud af, som du hellere end gerne må prøve af og skrive til os, hvad du synes om. Vi er i hvert fald...

Chokoladebombe med jordbær mousse

Ja, vi indrømmer det blankt! Vi elsker brownie! Og når en luftig og lækker brownie kan kombineres med en let og lækker jordbærmousse, så bliver det ikke ret meget bedre i følge vores maver. Så her får du opskriften på vores chokoladebombe med vores...

Svampesuppe

Er du også ret glad for suppe? Suppe er en herlig spise, når det begynder at blive koldt udenfor. Vi får derfor især meget suppe om efteråret og vinteren, så varmen rigtig kan få lov til at sprede sig i kroppen.  Vores svampesuppe er især god, hvis...

Nachos med hjemmelavet guacamole og salsa

Vestjyske Delikatesser har lavet et perfekt svar på en opskrift når det skal være nemt og lækkert: Nachos med hjemmelavet guacamole og salsa

Jomfruhummerhaler med aioli og jordskokke chips

Elegant forret til nytårsaften, til dig der venter gæster. Find her den perfekte opskrift på Jomfruhummerhaler med aioli og jordskokke chips.

Burrata

Burrata er en nem og hurtig frokost eller forret, som ikke mindst også er smagfuld og krydretVi er gået klassisk til værks med en lækker blød og cremet burrata på sprødt kerne-rugbrød med frisk spinat, toppet af med vores Bruschetta-pesto og...
0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen