Varme hveder
De klassiske varme hveder, er en tradition i mange danske hjem, at spise dagen før eller om morgenen på store bededag.
Mange køber dem færdige – men de er simpelthen så nemme at bage, og så smager de helt fantastisk! Bollerne ristes typisk i ovnen eller på en brødrister, og spises med smør – gerne et tykt lag.
Man kan dog også putte mange andre lækre ting på sin hvede. Prøv f.eks. med …
- Honning – den gyldne, søde honning er en sikker vinder for os. Brug din helt personlige favorit, det smager lækkert på en varm hvede.
- Er du ikke så meget til det søde, kan du lave din egen smøreost. Bland blot en naturel smøreost, med dit yndlings krydderi.
- Er du mest til det friske indspark, er vores bud at lave en let og lækker rababerkompot, til de friskbagte hveder.
Vi har brugt kardemomme malet i denne opskrift, men vil du have endnu mere rund og fyldig smag fra kardommen, kan du også vælge at købe kardemomme kapsler, og morte krydderiet selv.
Opskriften finder du længere nede på siden, og den indeholder både en opskrift på almindelige hveder, og koldhævede hveder.
Skal du bruge flere lækre blandinger og basiskrydderier til krydderihylden? Så hop ind i kategorien ‘Krydderier’ lige her og gå på smagsopdagelse.
Velbekomme!
Du skal bruge:
Til ca. 15 stk. (10 – 12 koldhævede)
- 5-600 g hvedemel
- 2 spsk. sukker
- 2 tsk. kardemomme malet
- 1 tsk. salt
- 100 g smør, koldt
- 25 g gær (10 g. gær, hvis du ønsker at koldhæve)
- 3 dl vand, lunkent
- Evt. lidt mælk til pensling
Sådan gør du:
- Bland hvedemel, sukker, kardemomme og salt sammen i en skål. Brug evt. en røremaskine.
- Smørret smuldres i melblandingen, så du får en grynet masse.
- Tag en ekstra skål og rør gæren ud i det lunkne vand.
- Hæld gærblandingen det i røreskålen med melet lidt adgangen, imens dejen bliver æltet.
- Ælt dejen til den er blank og smidig. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen er for “våd”.
- Beklæd en bradepande med bagepapir eller smør bradepanden med smør.
- Form 15 lige store boller af dejen og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon.
- Lad bollerne hæve i 1 time eller til de er dobbeltstørrelse med et viskestykke over.
- Tænd ovnen på 225 C varmluft.
- Pensl evt. hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne.
- Lad hvederne køle af i 10 minutter, skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde.
- Server de varme hveder med det samme, med dit foretrukne tilbehør til. Velbekomme!
Skal hvederne koldhæves?
Følg opskriften til og med punkt 6 (Dog med 10 g. gær i stedet for!)
Herefter gør du følgende:
- Form 10-12 lige store boller af dejen og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon.
- Lad bollerne hæve i 15 minutter med husholdningsfilm over. Kom en plastic pose rundt om og stil hvederne på køl natten over.
Om morgenen
- Tænd ovnen på 225 C varmluft.
- Tag hvederne ud fra køl og lad dem stå ved stuetemperatur imens ovnen varmer op (gerne 30-45 minutter).
- Pensl hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne.
- Lad hvederne køle af i 10 minutter og skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde.
Hvilke krydderier skal bruges til opskriften?
Privat: Kardemomme malet
39,95 kr.
Privat: Kardemommekapsler
39,95 kr.