Varme hveder

pizza pesto opskrift

De klassiske varme hveder, er en tradition i mange danske hjem, at spise dagen før eller om morgenen på store bededag.

Mange køber dem færdige – men de er simpelthen så nemme at bage, og så smager de helt fantastisk! Bollerne ristes typisk i ovnen eller på en brødrister, og spises med smør – gerne et tykt lag.

Man kan dog også putte mange andre lækre ting på sin hvede. Prøv f.eks. med …

  • Honning – den gyldne, søde honning er en sikker vinder for os. Brug din helt personlige favorit, det smager lækkert på en varm hvede.
  • Er du ikke så meget til det søde, kan du lave din egen smøreost. Bland blot en naturel smøreost, med dit yndlings krydderi.
  • Er du mest til det friske indspark, er vores bud at lave en let og lækker rababerkompot, til de friskbagte hveder.

Vi har brugt kardemomme malet i denne opskrift, men vil du have endnu mere rund og fyldig smag fra kardommen, kan du også vælge at købe kardemomme kapsler, og morte krydderiet selv.

Opskriften finder du længere nede på siden, og den indeholder både en opskrift på almindelige hveder, og koldhævede hveder.

Velbekomme!

Du skal bruge:

Til ca. 15 stk. (10 – 12 koldhævede)

  • 5-600 g hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • 2 tsk. kardemomme malet
  • 1 tsk. salt
  • 100 g smør, koldt
  • 25 g gær (10 g. gær, hvis du ønsker at koldhæve)
  • 3 dl vand, lunkent
  • Evt. lidt mælk til pensling

Sådan gør du:

  1. Bland hvedemel, sukker, kardemomme og salt sammen i en skål. Brug evt. en røremaskine.
  2. Smørret smuldres i melblandingen, så du får en grynet masse.
  3. Tag en ekstra skål og rør gæren ud i det lunkne vand.
  4. Hæld gærblandingen det i røreskålen med melet lidt adgangen, imens dejen bliver æltet.
  5. Ælt dejen til den er blank og smidig. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen er for “våd”.
  6. Beklæd en bradepande med bagepapir eller smør bradepanden med smør.
  7. Form 15 lige store boller af dejen og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon.
  8. Lad bollerne hæve i 1 time eller til de er dobbeltstørrelse med et viskestykke over.
  9. Tænd ovnen på 225 C varmluft.
  10. Pensl evt. hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne.
  11. Lad hvederne køle af i 10 minutter, skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde.
  12. Server de varme hveder med det samme, med dit foretrukne tilbehør til. Velbekomme!

Skal hvederne koldhæves?

Følg opskriften til og med punkt 6 (Dog med 10 g. gær i stedet for!)

Herefter gør du følgende:

  1. Form 10-12 lige store boller af dejen og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon.
  2. Lad bollerne hæve i 15 minutter med husholdningsfilm over. Kom en plastic pose rundt om og stil hvederne på køl natten over.

    Om morgenen

  3. Tænd ovnen på 225 C varmluft.
  4. Tag hvederne ud fra køl og lad dem stå ved stuetemperatur imens ovnen varmer op (gerne 30-45 minutter).
  5. Pensl hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne.
  6. Lad hvederne køle af i 10 minutter og skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde.

Hvilke krydderier skal bruges til opskriften?

Kardemomme malet

39,95 DKK

Kardemommekapsler

39,95 DKK

Se opskrifter på kød-fri retter

Halloumi Grillspyd

Grillspyd er så lækkert og kombinationsmulighederne er utallige!Vi har her lavet en version der er kød-fri, men med den lækre måltidsost Halloumi. Grillspydene kan nydes som hovedret eller som tilbehør til aftensmaden. I denne opskrift er der ikke...

Pizza Pesto med tortillabund

Denne pizza med pesto er super nem at lave, da den er lavet på tortillas pandekager som bund. Du er selvfølgelig også meget velkommen til lave din egen bund, som du kan finde opskriften på længere nede på siden.  Pizzaen er som udgangspunkt lavet...

Tortilla med bønnemos

Vegi-tortillas med bønnemos er simpelthen en fantastisk lækker ret, hvis frokosten lige skal piftes lidt op, eller aftensmaden skal være nem og sund. Bønnemosen er nem at lave i forvejen, og vi plejer faktisk at lave en stor portion, så der er...

Vodka penne med mascarpone og peber rosé

Super lækker vodka penne, som smager himmelsk. Retten er perfek til børnefri weekend eller date-night med kæresten eller ægtefællen. Holder I parmiddag, vil denne ret også være et godt bud på den perfekte start på en god og sjov aften med...

Grøn risotto med squash, ærter og citron

Vi elsker en god omgang risotto, og derfor har vi været i køkkenet for at lave en lille opskrift til dig her fra det vestjyske køkken. Denne udgave står på et skønt strejf af sommersmag - perfekt til både de varme sommermåneder, men også til de...

Veggie burger med BBQ salt og dressing

Det er altid godt med burger, men denne gang har vi valgt at udfordre os selv lidt ved at lave en veggie burger - og det var en stor succes. Vores veggie burger er lavet med plantekød er bestemt ligeså fyldt med smag som en almindelig burger. Vi...

Patatas bravas

Patatas bravas er en skøn og lækker ret, som vi tit laver, når vi vil hygge os med en god omgang tapas. Med denne klassiske spanske ret kan du servere tapas for dine venner og familie og overraske dem med alternativ spise til det klassiske danske...

Svampesuppe

Er du også ret glad for suppe? Suppe er en herlig spise, når det begynder at blive koldt udenfor. Vi får derfor især meget suppe om efteråret og vinteren, så varmen rigtig kan få lov til at sprede sig i kroppen.  Vores svampesuppe er især god, hvis...

Falafler

Er du også ret glad for falafler? Eller har du endnu ikke stiftet bekendtskab med denne skønne ret? Så er det bare med at få sat kikærterne i blød,  og imens kan du forberede resten til morgendagens aftensmad. Alle krydderurter og løg i opskriften...

Pasta med ovnbagte grøntsager

Vi er gået vegansk i denne opskrift. Vores fotograf tager nemlig billeder til en ny vegansk kogebog, og vi har fået lov til at dele en af Vegansk Mad & Drikkes opskrifter. Du kan sagtens tilføje kød til opskriften, og vi har lavet lidt...

Se opskrifter på aftensmadsretter

Kyllingefrikadeller med squash

Denne opskrift på kyllingefrikadeller er simpelthen så nem, lækker og ikke mindst sund, og derfor er det også ved at være en klassiker herhjemme hos os.  Der er squash i denne opskrift, men du kan også skifte squashen ud med champignoner, fint...

Gyoza: Japansk dumbling med svinekød

Gyoza er en japansk dumpling, som er en halvmåneformede dampet dumpling, som pandesteges og er fyldt med hakket svinekød og grøntsager. Dumplings er en populær kategori i det asiatiske køkken, og er samtidig blevet utrolig populært i Danmark på...

Nachos med hjemmelavet guacamole og salsa

Vestjyske Delikatesser har lavet et perfekt svar på en opskrift når det skal være nemt og lækkert: Nachos med hjemmelavet guacamole og salsa

Vestjyske fiskefileter med pommes

Fiskefileter er en sikker børnevenlig ret i de fleste familier - specielt når der også er pommes på tallerknen. Fiskefileterne bliver ekstra sprøde, når de først vendes i mel, og derfor er dette med i opskriften. Hvis du gerne vil have en glutenfri...

One pot pasta med chorizo

Vi er helt vilde med one pot pasta, når det lige skal gå lidt stærkt i hverdagen, og der gerne må være rester til madpakkerne eller aftensmaden dagen efter. One pot pasta kan varieres i en uendelighed, bare der er pasta i, kan fantasien egentlig få...

Kartoffelsuppe med spinat og gulerødder

Nem og lækker hverdagsmad Mangler du en nem aftensmad, som der kan spises flere aftener i streg? Så er denne cremet kartoffelsuppe med spinat og gulerødder virkelig god. Børnene kan lide den, og det er nemt at lave en søndag eftermiddag til et par...

Vodka penne med mascarpone og peber rosé

Super lækker vodka penne, som smager himmelsk. Retten er perfek til børnefri weekend eller date-night med kæresten eller ægtefællen. Holder I parmiddag, vil denne ret også være et godt bud på den perfekte start på en god og sjov aften med...

Shepard’s pie med oksekød

Shepard's pie er en dejlig klassiker herhjemme hos os. Godt nok havde opskriften vist sin storhedstid i 80'erne, og så her hos os, hvor den blev serveret mange gange til aftensmad, og når der kom gæster på besøg. I dag tager vi gerne en omgang...

Spicy suppe med kokosmælk

Vi har været i gang i køkkenet - eller rettere sagt, vores fotograf har været i gang for at lave nye billeder til os. Det blev der en helt ny opskrift ud af, som du hellere end gerne må prøve af og skrive til os, hvad du synes om. Vi er i hvert...

Butternut squash suppe

Her er Vestjyske Delikatessers svar til en vaske ægte efterårs suppe. 9 ingredienser skal der til for at lave denne suppe, som alle aldre elsker.

Se opskrifter på tilbehør

Tomatsalat med mozzarella

Tomatsalat er en sikker vinder, hvis du gerne vil servere noget frisk og lækkert som tilbehør til et godt stykke kød. Vi anbefaler, at man eksperimenterer en smule med dressingen. Nogle gange kan det være nødvendigt at smage til med salt og peber...

Sweet potato fries med timian citronsalt og dip

Med disse lækre sweet potatoes fries kan du hurtigt og nemt servere en anderledes omgang fritter for madelskerne i dit hjem.  Vores sweet potatoe fries er en sand succes i vores hjem, og vi laver derfor gerne en ekstra stor portion til når børne og...

Halloumi Grillspyd

Grillspyd er så lækkert og kombinationsmulighederne er utallige!Vi har her lavet en version der er kød-fri, men med den lækre måltidsost Halloumi. Grillspydene kan nydes som hovedret eller som tilbehør til aftensmaden. I denne opskrift er der ikke...

Syltede agurker

Syltede agurker er en klassisker til den varme leverpostej med bacon, den ovnstegte lørdagskylling og selvfølgelig som tilbehør på hotdogen.  Vi har været i køkkenet og lavet vores egen opskrift på syltede agurker med krydderier her fra Vestjyske...

Syltede squash

Er du også ret glad for syltede agurker og syltede rødbeder? Så kan det også være, at du bliver ret vild med syltede squash, hvis du ikke har prøvet det før. De syltede squash var et nyt koncept for os, men vi kan godt anbefale at prøve denne...

Pasta med palmekål

Så er vi klar med en ny fortolkning af ricotta pastaen - nemlig pasta med palmekål. En rigtig lækker ret, der er perfekt til alle årstider - om det er forår, sommer, efterår eller vinter. Den smager fantastisk, kold som varm - og kan derfor også...

Patatas bravas

Patatas bravas er en skøn og lækker ret, som vi tit laver, når vi vil hygge os med en god omgang tapas. Med denne klassiske spanske ret kan du servere tapas for dine venner og familie og overraske dem med alternativ spise til det klassiske danske...

Rabarberkompot

I mange danske haver, står der rabarber, som der trives rigtig godt i det danske klima. Planten med de dybrøde stængler og store brede blade, smager fantastisk, hvis man tilbereder den. Vores klare favorit er at koge en simpel, men lækker kompot....

Fetacreme

Sådan en god fetacreme kan simpelthen redde samtlige retter - og ikke mindst peppe de rigtig gode retter endnu mere op. Fetacremen er også oplagt at bruge på madpakken sammen med et lille udvalg af grøntsagsstænger.  Fetacremen tager kun 10...

Syltede rødløg

Syltede rødløg er en lækker lille joker, som kan sætte prikken over I’et ved mange af dine retter. Vi plejer at lave rigeligt ad gangen, og bruger det så ellers til så meget som overhovedet muligt. Lav altid minimum 2 glas af gangen og prøv dig så...

Hvad skal du have til morgenmad, frokost & aftensmad?

Vi har lavet madplan med en række lækre opskrifter til dig.

Hent dine gratis opskrifterne og madplanen her.

You have Successfully Subscribed!

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen