Andebryst med spidskålssalat

Skal du lave and til mortensaften? Eller måske er en hel and, for meget at lave til juleaften hjemme ved dig?
Et andebryst en nem og billig måde at få and på. Kødet er rigt på fedt og det bliver derfor virkelig mørt og saftigt ved tilberedning. Tilbehøret til andebrystet kan være mange ting.
Mange foretrækker at lave brun sovs, brunede kartofler og rødkål til anden. Det er også en virkelig lækker og klassisk kombination. Vi har dog valgt at lave en lidt anderledes udgave.
Andebryst på den vestjyske måde, med et twist
Bare rolig, andesovsen hører sig til et godt stykke andebryst – og den skal vi selvfølgelig ikke undvære.
Fedtet fra anden smelter af og laver den mest fantastiske sky at lave sovs på. Vi pifter vores andesovs op med en lille smule salvie, der er et helt fantastisk supplement til især fede retter.
Salvien fjerner det værste af den fede fornemmelse i sovsen, og fremhæver derudover den fantastiske smag. Desuden giver den en lækkert, men diskret, krydret smag til sovsen.
Herudover søder vi sovsen en lille smule, med vores sommerhonning, som giver den dejligste afrundede smag til sovsen.
Tilbehøret består desuden af små kartofler, og en spidskålssalat med en cremet italiensk dressing – et lidt mere friskt indslag til anden end den klassiske rødkål – og et andet bud på en kålsalat end rødkålssalaten med appelsin, som ikke alle er fan af.
Spidskålssalatens dressing består af vores italienske dressing krydderi, blandet op med lidt creme fraiche og fløde. Dressingen får et lille strejf af en mormor dressing, men med et krydret twist – og den er virkelig lækker.
Grøntsagerne i salaten kan du skifte lidt ud som du har lyst, med andre milde grøntsager, som f.eks. broccoli, blomkål, gulerødder eller edemamebønner.
Salaten kan du med fordel forberede som det første, så du har god tid til at kredse om dit andebryst og sovsen.
Skal du bruge flere lækre blandinger og basiskrydderier til krydderihylden? Så hop ind i kategorien ‘Krydderier’ lige her og gå på smagsopdagelse.
Vi håber, du har lyst til at prøve vores vestjyske udgave af den klassiske ret.
Velbekomme.
Du skal bruge:
Til 4 personer
- 4 stk. Andebryst
- 800 g små kartofler
- 4 dl madlavningsfløde
- 1 terning oksebouillon
- 2 spsk. majsstivelse
- citronsaft
- Sommerhonning
- Sovsekulør
- Salt og peber
- Salvie
Spidskålssalaten
- 0,5 stk. stort spidskålshoved
- 1 bundt asparges
- 3 stk. forårsløg
- 150 g. ærter
- 2 dl. creme fraiche
- 0,5 dl fløde
- 2 tsk. italiensk dressing
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 185 grader varmluft.
- Rens kartoflerne, men lad skindet blive på. Kog kartoflerne i saltet vand.
- Rids fedtet på andebrysterne på kryds og tværs. Undgå så vidt muligt at skære ned i kødet.
- Krydr andebrysterne med salt og friskkværnet peber og læg dem på en kold pande, med skindsiden nedad. (Brug en pande der kan tåle at komme i ovnen.)
- Stil panden med andebrysterne på en kogeplade og tænd for varmen.
- Steg andebrysterne ved middel varme i 10 min. uden at vende dem, indtil skindet er brunt.
- Vend derefter andebrysterne og sæt dem i ovnen mens de stadig er på panden.
- Lad andebrysterne stege videre i ovnen i 10-15 min, til de er svagt rosa, og lad dem derefter trække utildækket på et skærebræt. (Husk at gem stegeskyen på panden!)
- Stil panden med stegesky fra anden op på komfuret igen (Husk grydelapperne!)
- Tilsæt madlavningsfløden og bouillonterningen og lad det koge op under omrøring.
- Rør lidt majsstivelse ud i en kop vand og jævn sovsen til den har den tykkelse du kan lide.
- Smag sovsen til med salt, peber, salvie, citronsaft og lidt sommerhonning. Tilsæt også sovsekulør.
Spidskålssalaten:
- Halver dit spidskålshoved og snit spidskålen i så fine strimler du kan.
- Put det snittede spidskål i en si og skyl under kold, rindende vand. Lad det dryppe af i sien.
- Skyl dine asparges og knæk bunden af hvor aspargesen naturligt vil knække. (På den måde får du kun det friske asparges)
- Skær asparges i mundrette stykker på ca. 1-1,5 cm.
- Rens dine forårsløg og fjern bunden – hak eller klip hele forårsløget.
- Hvis du bruger frosne ærter tøes disse op og skylles blot inden de tilsættes salaten. Evt. kan de skoldes inden brug eller ved optøning.
- Rør en dressing sammen af creme fraiche, fløde, italiensk dressing krydderi og smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.
- Saml. hele salaten og vend den godt med dressingen.
Skær til sidst dit andebryst i skiver og server den dejligste ret for venner og familie.
Velbekomme
Hvilke krydderier skal bruges til opskriften?
Se opskrifter på kød-fri retter
Se opskrifter på frokostretter
Se opskrifter til fester og gæster
