Snobrød – Basis opskrift og variationer
Snobrød over bål er blot en af de mange glæder ved de lune forårs- og sommerdage. Med vores basis-opskrift på snobrødsdej, har du både et godt udgangspunkt til de klassiske snobrød, som vi alle kender – men du har også en base til at udforske vores forslag til mange lækre variationer til det klassiske snobrød.
Der er variationer i både det salte og det søde køkken, så du kan klare både aftensmaden og desserten i ét hug, til en lun sommeraften.
Opskriften på basis-snobrødsdejen finder du lige herunder.
Længere nede på siden finder du vores forskellige varianter, hvor du kan folde hver enkelt variant ud, for at se den fulde beskrivelse.
Du skal bruge:
Til 6 snobrød
-
25 g. smør
-
1,5 dl. mælk
-
25 g. gær
-
1 dl. yoghurt naturel
-
250 g. hvedemel
-
125 g. fuldkornshvedemel
-
1,5 tsk. groft salt
Er du ikke til fuldkornsversionen, kan du blot undlade dette og i stedet bruge i alt 375 g. hvedemel. Dette kan især anbefales til de søde varianter.
Sådan gør du:
- Smelt smørret i en gryde.
- Tag gryden af varmen og tilsæt mælk.
- Kom den lune mælk og smørblanding i en skål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen blank og smidig.
- Del dejen i 6 stykker og form dem til boller.
- Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted og lad den hæve til dobbelt størrelse. Det tager ½ -1 time.
- Når dejen er hævet færdig rulles hver bolle ud til en lang tynd pølse på ca. 40 cm. (brug evt. et spækbræt som “bord”).
- Sno pølsen omkring en pind (sørg for at dejen sidder godt fast).
- Bag snobrødene over bålets gløder i ca. 10 min. eller til brødene er gennembagte og gyldne.
- Snobrødene er færdige, når de kan trækkes af pinden.
Prøv en af vores 12 variationer af snobrøddet med en af opskrifterne du finder herunder!
Salte variationer
Pesto & ost snobrød
Rul dejen ud med en kagerulle til ca. 25 x 10 cm. Smør Pesto Grøn langs midten og luk dejen sammen, så pestoen er gemt i dejen. Skær en mild skæreost i stænger.
Når du skal vikle dit snobrød, holdes osten fast om pinden og dejpølsen med pesto i midten vikles om pind og ost.Sørg for at dække osten bedst muligt med dejen.
Bag og nyd dit snobrød.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Krydderurtesmør-snobrød
Rul dejen ud med en kagerulle til ca. 25 x 10 cm. Bland ca. 25 g. smør med en tsk. krydderurtesmør og smør på dejen langs midten. Luk dejen sammen og vikl den rundt om pinden.
Bag og nyd dit snobrød.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Ost & bacon snobrød
Ælt oregano og/eller basilikum i dejen, og rul derefter dejen til pølser. Skær ostestænger af en mild skæreost. Hold osten tæt på snobrødspinden og vikl dejpølsen om pind og ost. Herefter vikles et stykke bacon rundt om dejen, som sikres med tandstikker.
Steges over bål og nydes evt. med Ketchup.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Mexicanske snobrød
Ælt lidt Mexi-krydderi i din dej, alt efter hvor krydret du ønsker den. Skær ostestænger af en blok rød cheddarost. Rul dejen til pølser. Hold osten fast til pinden, sno dejen om ost og pind og bag som normalt.
Nydes med en nem hjemmelavet salsa eller bruschetta og creme fraiche.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Farvede snobrød med dip
Farvede snobrød er et kæmpe hit ved børn! Der er forskellige måder at lave dem på…
Du kan selvfølgelig vælge den nemme måde og farve din dej med frugtfarver købt i supermarkedet. Frugtfarverne giver dog ikke særligt kraftige farver.
Du kan også vælge den lidt mere næringsrige udgave og farve din dej i Gurkemeje, spinat og rødbedesaft. (Udskift evt. noget af mælken med spinat eller rødbedesaft)
Det giver nogle flotte kraftige farver og man kan lave nogle rigtigt flotte snobrød, med snoet dej i gule, grønne og lilla farver.
Vi anbefaler du laver en lækker waikiki dip og dypper dit farvestrålende snobrød i.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Pizza-snobrød
Ælt skinkestrimler og oregano i dejen og rul ud til pølser. Skær stænger af en mild skæreost.
Hold osten fast på snobrødspinden og vikl dejpølsen rundt om pind og ost.
Bag som sædvanligt og nyd med en dressing lavet af creme fraiche, ketchup og sød paprika.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Søde variationer
Kanelsnegle-snobrød
Rør en kanelremonce sammen ved at blande 75 g. blødt smør, 50 g. brun farin og 1,5 tsk. kanel malet.
Luk dejen sammen på midten og skær i passende strimler. Vikl det rundt om pinden og bag snobrødet.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Karameliseret bacon-snobrød
Dette snobrød bevæger sig lidt i begge verdener af både det salte og søde køkken – men det er en klar favorit herhjemme og vi kan varmt anbefale at prøve det af!
Snobrødet er bagt med en helt neutral dej som basis, der blot vikles på snobrødspinden.
Brug ét stykke bacon pr. snobrød. Hæld brun farin på en flad tallerken og fordel udover tallerkenen. Placer baconen ovenpå farinen og tryk let, henover hele baconskiven, så sukkeret får ordenligt fat. Tag derefter baconskiven og læg den med sukkersiden op, på en tallerken. (kun den ene side af baconskiven skal have sukker). Drys herefter baconskiven med cayennepeber, alt efter hvor stærkt du ønsker det.
Udenom den rå dej, vikles baconskiven med sukkeret udad. Fastgør baconskiven i dejen med to tandstikker. Bag over bålet og vend jævnligt.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Vanille-snobrød
Denne version er helt enkel, men dog så lækker!
Ælt blot 2 tsk. vanillesukker i din dej, og bag derefter snobrødet som sædvanligt.
Når brødet er bagt, nydes det med dyppelse bestående af hindbær- eller jordbærsyltetøj og creme fraiche – som er den perfekte kombination af det søde, syrlige og friske.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Hvid chokolade snobrød
Ælt 100 g grofthakket hvid chokolade og 1 tsk vanillesukker til din snobrødsdej. Rul til dejpølser og sno om snobrødspinden.
Bag det over bål og nyd det lækre søde snobrød. Dyp evt. i hindbærmarmelade, hvis du synes det mangler et syrligt twist.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Æblekage-snobrød
Skær ca. 75 g. æble i små fine tern og ælt i dejen sammen med 1 tsk. kanel malet og 2 spsk. sukker.
Bag snobrødet som sædvanligt og dyp i creme fraiche, blandet med lidt vanillesukker efterfølgende.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.
Snickers-snobrød
Ælt 1.5 tsk vanillesukker i dejen. Rul dejen til en stor, flad rektangel. Smør peanutbutter på den ene halvdel på langs.
Vikl om pinden og bag over bålet.
Skal dit søde snobrød have et twist, kan du putte lidt af vores honning med chokolade og pebermynte i dejen, der giver et lækkert frisk strejf til den søde chokolade.
Tip! Når man putter andet i sit snobrød end bare dej, kan dejen godt have lidt sværere ved at blive på pinden, når varmen får dejen til at hæve. Dette løses dog nemt, ved lige at sikre begge ender af snobrødet med en tandstik, inden man bager det.