Mor Karens æbleskiver
Denne opskrift på æbleskiver er en familieopskrift, der er blevet perfekteret gennem mange år og flere generationer. Opskriften er meget enkel, og vi synes den har den helt rigtige milde smag, som en æbleskive skal have.
Tilbehøret
Til æbleskiverne serverer vi altid marmelade. Som f.eks. vores helt egen brombærmarmelade der er det perfekte syrlige og friske tvist til de søde æbleskiver. Du kan lave brombærmarmeladen med frosne brombær, nu da brombærsæsonen er ovre – den bliver stadig skøn og lækker.
Derudover skal der selvfølgelig også sukker eller flormelis til æbleskiverne.
Æbleskiver uden æbler i?
Æbleskiver er en ret med meget gamle rødder – helt tilbage til middelalderen ved man med sikkerhed de stammer fra (måske også før). Dengang var det dog, som navnet også antyder, skiver af æble vendt i en dej og bagt på panden.
Nogle vælger derfor at skrælle og skære æbler i fine tern, og komme lidt i midten af deres runde æbleskiver, for at gøre dem endnu mere traditionelle – dette vælger du dog selv.
Har du ikke en æbleskivepande, kan du evt. forsøge med de helt gammeldags æbleskiver, hvor du vender en skive af et æble i dejen og steger den på panden.
Bag dem selv – sådan gør du det let!
Nogle forstår måske ikke hvorfor man dog skal bruge tid på at bage sine egne æbleskiver, når man i alle vintermånederne kan købe alverdens slags frostæbleskiver i butikkerne – og ja, nogle gange skal det da bare være nemt!
Men har du mod på at kaste dig ud i æbleskivebagning, smager de altså bare af meget mere! – og så er det faktisk ikke så besværligt.
Du varmer blot din æbleskivepande op og kommer fedtstof i alle hullerne. Når panden er varm fylder du æbleskivedej i alle hullerne op til kanten. Lad æbleskiven bage lidt så den får en fin brun overflade i bunden, vend æbleskiven en kvart omgang så den står på højkant, og fyld en smule mere dej i, inden du vender æbleskiven helt. På den måde får du de flotteste runde æbleskiver.
En gammelt husmodertrick er at bruge strikkepinde til at vende dine æbleskiver med.
Vi håber, du har lyst til at prøve vores æbleskiveopskrift – og at den falder i lige så god jord, som herhjemme.
Velbekomme.
Du skal bruge:
- 1 l. kærnemælk
- 3 tsk. natron
- 4-5 tsk. kardemomme, malet
- 400 g. mel
- 3 tsk. vanilje sukker
- 4 æg
- Skal fra 1 økologisk citron
Sådan gør du
- Bland alle ingredienser sammen med en håndmixer og lad det stå på køl i cirka 30 minutter.
- Varm æbleskivepanden op og kom fedtstof på panden.
- Hæld små klumper af dej i æbleskivepanden og vend dem en kvart omgang når de er gyldenbrune.
- Fyld en smule mere dej i (og evt. æbletern) og vend æbleskiven helt rundt.
- Bag dem færdige og server med flormelis og marmelade.
Hvilke krydderier skal bruges til opskriften?
Privat: Vanillesukker
59,95 kr.
Privat: Kardemomme malet
39,95 kr.