Sunde fastelavnsboller med hjemmelavet creme

Fastelavn ligger altid 7 uger inden første påskedag, og det er specielt en festdag for børnene. Derfor har vi hos Vestjyske Delikatesser også tænkt, at fastelavnsbolle opskriften skal være nem for børnene at være med til at lave.
Samtidig har vi valgt at lave en sundere udgave af de klassiske fastelavnsboller, så du kan spise den med god samvittighed og holde ved de sunde vaner, som du måske har lavet til dette års nytårsfortsæt. 🙂
Skal du bruge flere lækre blandinger og basiskrydderier til krydderihylden? Så hop ind i kategorien ‘Krydderier’ lige her og gå på smagsopdagelse.
Du skal bruge:
Til 16 fastelavnsboller
- 25 g gær
- 1,5 dl minimælk eller skummetmælk
- 2 spsk rapsolie
- 2 æg
- 2 spsk sukker (kan erstattes af sukrin eller honning)
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk salt (lidt mindre, hvis du bruger vores havsalt)
- 250 g fuldkornshvedemel
- 250 g hvedemel
Hjemmelavet fastelavsbolle creme
- 2 æggeblommer
- 2 dl minimælk
- 2 spsk sukker (kan erstattes af sukrin eller honning)
- 1 tsk vanillesukker
- 2 spsk majsstivelse
Et godt tip:
Du kan vælge at pifte fylden op med æbletern, chokolade, marmelade eller lignende.
Sådan gør du:
Dejen forberedes
- Lun mælken op indtil den er lunken og rør herefter gæren ud i mælken, så den opløses.
- Tilsæt nu den samgsneutrale olie, æg, sukker/sødemiddel, salt, kanel, kardemomme i gæroplæsningen, og rør det sammen.
- Tilsæt alt fuldkornshvedemelen, og tilsæt herefter hvedemelet lidt af gangen, indtil dejen har en god konsistens, men må gerne være en smule klistret.
- Dæk dejen til med et viskestykke og lad den stå et lunt sted, hvor den kan hæve i ca. 45 minutter.
Nu er det til at lave den hjemmelavede creme
- Når der er 10 minutter tilbage af hævningen, kan du begynde at lave din creme.
- Find en gryde frem og heri blandes alle ingredienserne sammen, hvor det stille og roligt bringes i kog, mens der undervejs piskes let.
- Når cremen koger, vil den begynde at tykne, og det er derfor vigtigt at du pisker grundigt, så den ikke klumper.
- Når cremen føles tyk nok, tages den af varmen og køles ned, mens dejen rulles ud.
Fastelavnsbollerne formes og bages
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Lav 16 små dejklumper og rul dem ud på et meldrysset bord til 16 små flade cirkler. Du kan også rulle 2 store firkanter, hvorefter du skærer 8 firkanter ud.
- Find fylden frem og læg ca. 1 tsk creme i hver bolle – det er også her, at du kan pifte smagen op med andet, såsom et par æbletern, 1 stykke chokolade eller syltetøj.
- Fold fastelavnsbollerne om cremen ved at klemme siderne mod hinanden, så den er lukket godt til.
- Vend bollen om så åbningen vender nedad og læg dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve indtil ovnen er klar eller i 30 min.
- Bag bollerne i ovnen i ca. 13-15 minutter.
- Lad fastelavnsbollerne afkæle på en bagerist, og når de er afkølet kan du pynte dem med chokoladeglasur (kakao/smeltet chokolade, flormelis og vand) eller almindelig glasur (flormelis og vand).
Hvilke krydderier skal bruges til opskriften?
Se opskrifter på kød-fri retter
Se opskrifter på frokostretter
Se opskrifter til fester og gæster
