Oksefilet med cheddar-kartofler
Vi hos Vestjyske Delikatesser giver dig her et forslag, til en lækker hovedret til når du skal nyde en oksefilet. Den er elegant og vil med garanti sende dine gæster hjem mætte.
En hovedret med finesse og med nogle af efterårets sæsonvarer, samt en god rødvinssauce.
Du skal bruge:
Til 4 personer:
Stegen:
- ca. 1-1,2 kg oksesteg af eget valg
- 2 spsk smagsneutral olie
- 2-3 spsk. af Vestjyske Delikatessers Allroundkrydderi.
- 1-2 dl vand
- 30 g smør
Cheddar og timian kartofler:
- ca. 600 g kartofler
- 2-3 pakker bacon i skiver
- Cheddarost
- Frisk timian
- Lidt smør
- Ramekinskåle
Grillede bacon gulerødder med honning:
- 20 små gulerødder
- 10 skiver bacon
- 1 spsk. Honning med ingefær fra Vestjyske Delikatesser.
- Salt
Rødvinssauce:
- 20 g smør
- 2 små rødløg
- 3 tsk. timian
- 3 dl rødvin
- 20 g hvedemel
- 2 dl oksefond (du kan hælde noget væde fra din oksesteg)
- Lidt citron saft
Sådan gør du
Stegen:
- Ca. 40 minutter før stegen skal i ovnen laves marinaden.
- Bland olie og Allroundkrydderi i en lille skål
- Kom steg og marinade i en frostpose og bland det godt rundt på stegen.
Du kan også pensle marinaden på. - Stil stegen i køleskabet i ca. 30 minutter, så marinaden rigtig kan trænge ind.
- Imens stegen marinerer kan du forberede ingredienserne til kartoflerne.
- Når stegen har marineret i 30 minutter følger du vejledningen på pakken angående stegning.
- Overhæld jævnligt stegen med smør.
Cheddar og timian kartofler:
- Tænd din ovn, på ca. 160 grader varmluft.
- Skræl dine kartofler (kan gøres dagen før, og opbevares i vand)
- Skær dem i tynde skiver. Dette kan gøres på et mandolinjern.
- Smør dine ramekinskåle med smør.
- Beklæd dem med baconskiverne – De skal lægges, så de kan danne et “låg” til indholdet.
- Læg nu lag af kartofler og revet cheddar og timian i ramekinskålene.
- Top med lidt revet cheddar og timian
- Lav nu dit låg med baconskiverne.
- Kartoflerne skal have ca. 40 – 45 minutter. Hold øje med bacon. Det skal være sprødt men ikke branket.
Grillede bacon gulerødder med honning:
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Vask og skrub de små gulerødder
- Blancher dem i lidt kogende vand, med noget salt, i en gryde i et par sekunder. (ca. 30)
- Hæld vand fra og hæld kold vand i gryden så du stopper gulerødderne fra at koge videre. Lad det stå lidt.
- Skær baconskiverne over i 2 og vikl nu et stykke bacon om hver gulerød. (Er du meget baconglad, kan du selvfølgelig bruge et helt stykke)
- Læg nu bagepapir på en bageplade.
- Læg ovnristen ovenpå bagepladen. På den måde klæber gulerødderne ikke til bagepapirer. Du kan pensle risten med lidt olie.
- Læg gulerødderne på risten, der hviler på bagepladen.
- Drys dem med salt.
- Pensl dem forsigtigt med honningen.
- Sæt dem ind i den forvarmet ovn, og giv dem ca. 25 minutter. Indti du får en lidt mørk baconfarve.
Rødvinssauce:
- Hak løg fint og find en gryde frem.
- Kog rødvin, løg, peber og timian ind til det halve.
- Si saucen i en skål – Du skal genbruge gryden.
- Smelt smør og hæld hvedemel i og rør godt rundt.
- Spæd til med fond. Tilsæt lidt ad gangen, imens du rører rundt. Så kommer der ikke klumper.
- Du skulle nu gerne have noget der ligner en god tyk, brun sovs.
- Tilsæt den indkogte rødvin og giv det et kort opkog.
- Smag til med lidt citron.
Til slut
Nu skal der anrettes, så det er et nytår værdigt.
OBS: Alle grøntsager kan hakkes dagen før og puttes i lufttætte beholdere.