Flæskesteg med tilbehør

Julemiddagens flæskesteg, er for mange danskere, næsten hellig! Sværen skal være sprød, kødet skal være saftig og samtidig skal der være masser af velsmag i både kødet og stegeskyen, som vi laver den vigtige brune sovs af.

Der er mange meninger om hvordan man skal tilberede sin flæskesteg, for at opnå det bedste resultat. Her er vores bedste tips!

Få sprøde svær og saftigt kød!

For at opnå sprøde svær skal du først og fremmest kigge på hvordan stegen er ridset. Der skal være ridset godt igennem fedtlaget, men ikke ned i kødet. Rids evt. efter.

Varm ovnen op til 200 grader. Kog noget vand du kommer i et ildfast fad, og vend derefter flæskestegen med sværene nedad i fadet. Steg flæskestegen i 20 min. i ovnen.

Tag flæskestegen ud og vend den om. Gnub nu godt med flæskestegssalt ned mellem alle sværerne og rundt på stegen. Kom i fadet og sørg for at stegens sværside er så plan som muligt. Brug staniol til at få flæskestegens sværside lige. Kom et stegetermometer i stegen og kom fadet med stegen (og vand!) ind i ovnen igen.

Din flæskesteg skal som minimum opnå en kernetemperatur på 62 grader, da du så er sikker på at have dræbt alle bakterier. Herefter kan du tage stegen ud og lade den hvile lidt på et spækbræt – men dæk aldrig stegen til, da det kan gøre sværene bløde.

Er dine svær ikke blevet sprøde, kan du skrue op for varmen de sidste 10-15 min, eller indstille ovnen til grill.

Tilbehøret er lige så vigtigt!

Om du er til hvide eller brune kartofler, sovs eller sauce, rødkål eller rødkålssalat er en smagssag. Mange laver også alle delene, når den store julemiddag skal laves. I denne opskrift har vi valgt at lave brune kartofler, en rådkålssalat og en lækker opbagt sovs, lavet på stegeskyen fra flæskestegen og en oksefond.

Vi håber, du kan bruge vores opskrift og gode råd, som inspiration til din julemiddag.

 

Velbekomme og glædelig jul!

Du skal bruge:

Opskriften er angivet uden mængdeangivelse, da den kan justeres efter antal personer.

 

  • Flæskesteg u. ben (Beregn ca. 200 g pr/pers)
  • Flæskestegssalt
  • Kartofler på glas (Beregn ca. 250 g pr/pers)
  • Sukker
  • Smør/magarine
  • Rødkål
  • Grønkål
  • Gulerødder
  • Appelsiner
  • Oksefond
  • Svinebouillon
  • Madlavningsfløde
  • Mel
  • Sovsekulør
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Flæskestegen

  1. Start med at tænde ovnen på 200 grader og sæt vand over at koge.
  2. Klargør din flæskesteg, ved at ridse alle sværene efter. Læg derefter din steg ned i et ildfast fad, med sværene vendt nedad.
  3. Hæld det kogende vand op i det ildfaste fad, så det lige akkurat dækker sværene.
  4. Kom fadet med stegen i ovnen og lad den stege i 20 min.
  5. Når stegen har stegt i 20 min. tager du stegen ud og vender den om. Derefter gnubber du godt med flæskestegssalt på din steg og godt ned mellem alle svær.
  6. Sørg for at stegen er så lige som muligt – hæv evt. nogle sider med staniol. Kom stegen i ovnen igen.
  7. Steg ovnen i ovnen indtil kernetemperaturen er min. 62 grader. Mangler sværene at blive sprøde, kan du skrue op for temperaturen de sidste 10-15 min.
  8. Når stegen er færdig lader du den hvile på et spækbræt, utildækket.

Brune kartofler

  1. Start med at dræne dine glaskartofler i god tid. De skal helst være så tørre som muligt fra lagen. Du kan evt. duppe dem lidt, med et helt rent viskestykke.
  2. Tag en stor pande, gerne en sauterpande, og hæld en god mængde sukker på. Tænd for varmen på højeste blus.
  3. Lad sukkeret være indtil du kan se det begynder at smelte godt i siderne.
  4. Skru lidt ned for varmen og rør rundt i sukkeret til det er helt smeltet.
  5. Kom nu en god stor mængde smør eller magarine på sukkermassen. Er fedtstoffet koldt, kan det godt få sukkeret til at stivne og klumpe en smule. Rør blot rundt og skru ikke ned for varmen, da det blot skal have tid til at smelte igen. (Det samme kan ske, når du tilføjer kartoflerne).
  6. Kom kartoflerne på panden og vend dem godt rundt i sukkermassen.
  7. Nu skal kartoflerne blot have tid og røres rundt i indimellem, indtil de er godt brunede.

Sovsen

  1. Når det er ved at være tid til at lave sovsen skal du have fat i stegeskyen fra stegen.
  2. Hæld skyen gennem en finmasket si ned i en skål, så du får sigtet klumper og lign. fra.
  3. Kog noget vand og lav 500 ml. bouillon vand med svinebouillonen.
  4. Put en god klat smør i en gryde og smelt den.
  5. Når smøret er smeltet tilsætter du hvedemel, og rører godt til du har en god melbolle.
  6. Start med at tilføje noget bouillonvand lidt efter lidt.
  7. Tilføj derefter skiftevis noget stegesky, madlavningsfløde og bouillonvand, til du synes sovsen begynder at have rette konsistens.
  8. Tilføj en god mængde oksefond til sovsen.
  9. Smag til med salt, peber og sukker.
  10. Giv sovsen den rigtig farve med sovsekulør.

Rødkålssalaten

  1. Rens og skær både rødkål og grønkål fint.
  2. Skær skrællen af appelsinen så bådene bliver tydelige, og skær hver enkelt appelsinbåd forsigtigt ud, så du har de rene appelsinfiletter.
  3. Skræl og riv gulerødderne fint.
  4. Saml din salat og den er klar til servering.

Hvilke krydderier kan anbefales at bruges til opskriften?

Flæskestegssalt

39,95 kr.

Se opskrifter på kød-fri retter

Burrata

Burrata er en nem og hurtig frokost eller forret, som ikke mindst også er smagfuld og krydret. Vi er gået klassisk til værks med en lækker blød og cremet burrata på sprødt kerne-rugbrød med frisk spinat, toppet af med vores Bruschetta-pesto og...

Misosuppe

Misosuppe er en meget enkel og lækker suppe. Den består af en base, selve suppen, lavet på sojabønnepastaen Miso og en bouillon. Dertil tilføjer man diverse ingredienser - som regel nudler og grøntsager. Suppen kan også indeholde både fisk og kød...

Indisk Dhal

Dhal, dahl eller daal? Kært barn har mange navne og der er åbenbart flere måder at stave til denne lækre indiske ret. For overskuelighedens skyld holder vi os til førstnævnte stavemåde. Dhal er en virkelig lækker indisk ret, typisk lavet med røde...

Pita med hummus og falafel

Pita er både en nem og billig ret, og så smager det bare utroligt lækkert! Hvadend du har lyst til at bage dine egne brød, eller du blot køber dem færdigbagte, er det en nem og lækker spise.I vores version har vi lavet den som en kødfri udgave, med...

Halloumi fries

Halloumi fries, oste-fritter, cheesesticks, ostestave... Kært barn har mange navne, og disse halloumi fritter er helt klart et indslag i køkkenet der er værd at prøve! Disse halloumi fries er den skønneste kombination af sprødhed, perfekt afstemte...

Elotes (grillet majs med topping)

Elotes - Hvad er det? Måske har du hørt om dem før - måske har du aldrig hørt det ord før - uanset gennemgår vi lige kort hvad de egentlig er. Elotes er i al sin enkelhed majskolber, der enten er grillede eller kogte, og derefter serveret med...

Halloumi Grillspyd

Grillspyd er så lækkert og kombinationsmulighederne er utallige!Vi har her lavet en version der er kød-fri, men med den lækre måltidsost Halloumi. Grillspydene kan nydes som hovedret eller som tilbehør til aftensmaden. I denne opskrift er der ikke...

Tortillapizza med pesto

Når det skal være nemt, men stadig lækkert er tortillapizzaer et rigtig godt bud! Tortillapizzaer er blevet mere og mere populære, hvilket vi godt kan forstå, da de både er nemme at lave, smager virkelig godt og så sparer du endda en del på...

Tortilla med bønnemos

Vegi-tortillas med bønnemos er simpelthen en fantastisk lækker ret, hvis frokosten lige skal piftes lidt op, eller aftensmaden skal være nem og sund. Bønnemosen er nem at lave i forvejen, og vi plejer faktisk at lave en stor portion, så der er...

Vodka penne med mascarpone og peber rosé

Super lækker vodka penne, som smager himmelsk. Retten er perfek til børnefri weekend eller date-night med kæresten eller ægtefællen. Holder I parmiddag, vil denne ret også være et godt bud på den perfekte start på en god og sjov aften med...

Se opskrifter på frokostretter

Quesadillas

Gå på opdagelse i det mexicanske køkken med disse lækre quesadillas. Quesadillas er en traditionel mexicansk spise, som kan nydes såvel varm som kold. Med vores quesadillas med ølbraiserede svinekæber kan du servere en smagsfuld og lækker ret, som...

Burrata

Burrata er en nem og hurtig frokost eller forret, som ikke mindst også er smagfuld og krydret. Vi er gået klassisk til værks med en lækker blød og cremet burrata på sprødt kerne-rugbrød med frisk spinat, toppet af med vores Bruschetta-pesto og...

Æggesalat med Hawaii krydderi

En æggesalat, lidt udover det sædvanlige! - Sådan vil vi beskrive denne opskrift på en enkel, men utroligt lækker æggesalat. I æggesalaten skal du kun bruge 4 ingredienser, for at få et virkeligt velsmagende pålæg til dit kolde bord, brunchen,...

Empanadas med kylling

Empanadas minder mest af alt om en pirog eller sagt med andre ord - brød med fyld. Ordet empanada stammer det spanske ord empanar som nogenlunde oversættes til paneret. Til empanadas bruges en form for tærtedej. Du kan lave den selv, men du kan...

Bagt avocado med æg og salat

Lækker opskrift på bagt avocado med æg og salat samt rugbrød ved siden. Opskriften er nem at lave og kan spises både som frokost, morgenmad eller til brunch. Retten egner sig også rigtig godt til påskebordet.   God morgenmad eller frokost...

Kyllingesandwich

En kyllingesandwich med lækkert brød og en velsmagende dressing går man aldrig galt i byen med. Kyllingen er lækker og krydret og den kolde dressing med masser af smag og skønne krydderurter er det perfekte supplement dertil. En nem og sund frokost...

Nem rejesalat

Benyt denne nemme rejesalat til enhver anledning. Den egner sig perfekt til forretter og tager kun 10 minutter at lave.

Pizzasnegle

Vi elsker pizzasnegle! Mest af alt, fordi børnebørnene bliver vældig glade, når der skal laves pizzasnegle. Og i denne her tid, hvor der skal slås meget tid ihjel rundt omkring i børnefamilierne, så får du vores opskrift på pizzasnegle. Vi bruger...

Mexicanske tortillas

Mexicanske tortillas bliver mere og mere populære herhjemme. Det tynde lækre brød kan fyldes med alverdens skøn fyld, og man opnår en nem og lækker ret, på ingen tid! Vi har valgt at lave en helt klassisk udgave, som vi kender det herhjemme, af en...

Mini pizza

Elsker du også pizza? - Det gør vi!Derfor har vi lavet denne lækre opskrift til dig på skønne minipizzaer, også kendt som pizza bites, som er perfekte til madpakken, en picnic, eller når du har lyst til et lækkert mellemmåltid. De er nemme at lave...

Se opskrifter til fester og gæster

Forret til nytår – tapas

Tapas kan alle være med på og er en perfekt forret til nytår. Der er uendeligt mange muligheder. Vi har samlet et par stykker her.

Pannacotta med havtorn

Vestjyske Delikatesser giver dig her et forslag, til en traditionel dessert til nytår. Du kan lave den dagen før. Det bliver den faktisk en anelse bedre af.

Jomfruhummerhaler med aioli og jordskokke chips

Elegant forret til nytårsaften, til dig der venter gæster. Find her den perfekte opskrift på Jomfruhummerhaler med aioli og jordskokke chips.

Gyoza: Japansk dumbling med svinekød

Gyoza er en japansk dumpling, som er en halvmåneformede dampet dumpling, som pandesteges og er fyldt med hakket svinekød og grøntsager. Dumplings er en populær kategori i det asiatiske køkken, og er samtidig blevet utrolig populært i Danmark på...

Grøn risotto med squash, ærter og citron

Vi elsker en god omgang risotto, og derfor har vi været i køkkenet for at lave en lille opskrift til dig her fra det vestjyske køkken. Denne udgave står på et skønt strejf af sommersmag - perfekt til både de varme sommermåneder, men også til de...

Chokoladebombe med jordbær mousse

Ja, vi indrømmer det blankt! Vi elsker brownie! Og når en luftig og lækker brownie kan kombineres med en let og lækker jordbærmousse, så bliver det ikke ret meget bedre i følge vores maver. Så her får du opskriften på vores chokoladebombe med vores...

Asiatisk inspireret kylling i karry

Det asiatiske køkken er velkendt for deres mange lækre smagsnuancer, og mange danskere elsker også, at krydre deres madrepertoire med de lidt mere spicy udgaver, som østens retter byder på. Der er ikke sparet på krydderierne - ej heller smagen! Vi...

Hovedret til nytår: Oksesteg med soufflé og gorgonzolasauce

Eksklusiv hovedret til nytår med efterårets råvarer: Oksesteg med kartoffel-jordskokke soufflé, dertilhørende broccolisalat og hjemmelavet gorgonzolasauce.

Caramel Cheesecake

Lækker og kendt dessert til nytår. Den er simpel og lige til at gå til. Selve cheesecaken kan oveni købet laves dagen før.

Indisk Dhal

Dhal, dahl eller daal? Kært barn har mange navne og der er åbenbart flere måder at stave til denne lækre indiske ret. For overskuelighedens skyld holder vi os til førstnævnte stavemåde. Dhal er en virkelig lækker indisk ret, typisk lavet med røde...
Summary
recipe image
Recipe Name
Flæskesteg med tilbehør
Published On

Hvad skal du have til morgenmad, frokost & aftensmad?

Vi har lavet madplan med en række lækre opskrifter til dig.

Hent dine gratis opskrifterne og madplanen her.

You have Successfully Subscribed!

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen