Flæskesteg med tilbehør

Julemiddagens flæskesteg, er for mange danskere, næsten hellig! Sværen skal være sprød, kødet skal være saftig og samtidig skal der være masser af velsmag i både kødet og stegeskyen, som vi laver den vigtige brune sovs af.

Der er mange meninger om hvordan man skal tilberede sin flæskesteg, for at opnå det bedste resultat. Her er vores bedste tips!

Få sprøde svær og saftigt kød!

For at opnå sprøde svær skal du først og fremmest kigge på hvordan stegen er ridset. Der skal være ridset godt igennem fedtlaget, men ikke ned i kødet. Rids evt. efter.

Varm ovnen op til 200 grader. Kog noget vand du kommer i et ildfast fad, og vend derefter flæskestegen med sværene nedad i fadet. Steg flæskestegen i 20 min. i ovnen.

Tag flæskestegen ud og vend den om. Gnub nu godt med flæskestegssalt ned mellem alle sværerne og rundt på stegen. Kom i fadet og sørg for at stegens sværside er så plan som muligt. Brug staniol til at få flæskestegens sværside lige. Kom et stegetermometer i stegen og kom fadet med stegen (og vand!) ind i ovnen igen.

Din flæskesteg skal som minimum opnå en kernetemperatur på 62 grader, da du så er sikker på at have dræbt alle bakterier. Herefter kan du tage stegen ud og lade den hvile lidt på et spækbræt – men dæk aldrig stegen til, da det kan gøre sværene bløde.

Er dine svær ikke blevet sprøde, kan du skrue op for varmen de sidste 10-15 min, eller indstille ovnen til grill.

Tilbehøret er lige så vigtigt!

Om du er til hvide eller brune kartofler, sovs eller sauce, rødkål eller rødkålssalat er en smagssag. Mange laver også alle delene, når den store julemiddag skal laves. I denne opskrift har vi valgt at lave brune kartofler, en rådkålssalat og en lækker opbagt sovs, lavet på stegeskyen fra flæskestegen og en oksefond.

Vi håber, du kan bruge vores opskrift og gode råd, som inspiration til din julemiddag.

Skal du bruge flere lækre blandinger og basiskrydderier til krydderihylden? Så hop ind i kategorien ‘Krydderier’ lige her og gå på smagsopdagelse.

Velbekomme og glædelig jul!

Du skal bruge:

Opskriften er angivet uden mængdeangivelse, da den kan justeres efter antal personer.

 

  • Flæskesteg u. ben (Beregn ca. 200 g pr/pers)
  • Flæskestegssalt
  • Kartofler på glas (Beregn ca. 250 g pr/pers)
  • Sukker
  • Smør/magarine
  • Rødkål
  • Grønkål
  • Gulerødder
  • Appelsiner
  • Oksefond
  • Svinebouillon
  • Madlavningsfløde
  • Mel
  • Sovsekulør
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Flæskestegen

  1. Start med at tænde ovnen på 200 grader og sæt vand over at koge.
  2. Klargør din flæskesteg, ved at ridse alle sværene efter. Læg derefter din steg ned i et ildfast fad, med sværene vendt nedad.
  3. Hæld det kogende vand op i det ildfaste fad, så det lige akkurat dækker sværene.
  4. Kom fadet med stegen i ovnen og lad den stege i 20 min.
  5. Når stegen har stegt i 20 min. tager du stegen ud og vender den om. Derefter gnubber du godt med flæskestegssalt på din steg og godt ned mellem alle svær.
  6. Sørg for at stegen er så lige som muligt – hæv evt. nogle sider med staniol. Kom stegen i ovnen igen.
  7. Steg ovnen i ovnen indtil kernetemperaturen er min. 62 grader. Mangler sværene at blive sprøde, kan du skrue op for temperaturen de sidste 10-15 min.
  8. Når stegen er færdig lader du den hvile på et spækbræt, utildækket.

Brune kartofler

  1. Start med at dræne dine glaskartofler i god tid. De skal helst være så tørre som muligt fra lagen. Du kan evt. duppe dem lidt, med et helt rent viskestykke.
  2. Tag en stor pande, gerne en sauterpande, og hæld en god mængde sukker på. Tænd for varmen på højeste blus.
  3. Lad sukkeret være indtil du kan se det begynder at smelte godt i siderne.
  4. Skru lidt ned for varmen og rør rundt i sukkeret til det er helt smeltet.
  5. Kom nu en god stor mængde smør eller magarine på sukkermassen. Er fedtstoffet koldt, kan det godt få sukkeret til at stivne og klumpe en smule. Rør blot rundt og skru ikke ned for varmen, da det blot skal have tid til at smelte igen. (Det samme kan ske, når du tilføjer kartoflerne).
  6. Kom kartoflerne på panden og vend dem godt rundt i sukkermassen.
  7. Nu skal kartoflerne blot have tid og røres rundt i indimellem, indtil de er godt brunede.

Sovsen

  1. Når det er ved at være tid til at lave sovsen skal du have fat i stegeskyen fra stegen.
  2. Hæld skyen gennem en finmasket si ned i en skål, så du får sigtet klumper og lign. fra.
  3. Kog noget vand og lav 500 ml. bouillon vand med svinebouillonen.
  4. Put en god klat smør i en gryde og smelt den.
  5. Når smøret er smeltet tilsætter du hvedemel, og rører godt til du har en god melbolle.
  6. Start med at tilføje noget bouillonvand lidt efter lidt.
  7. Tilføj derefter skiftevis noget stegesky, madlavningsfløde og bouillonvand, til du synes sovsen begynder at have rette konsistens.
  8. Tilføj en god mængde oksefond til sovsen.
  9. Smag til med salt, peber og sukker.
  10. Giv sovsen den rigtig farve med sovsekulør.

Rødkålssalaten

  1. Rens og skær både rødkål og grønkål fint.
  2. Skær skrællen af appelsinen så bådene bliver tydelige, og skær hver enkelt appelsinbåd forsigtigt ud, så du har de rene appelsinfiletter.
  3. Skræl og riv gulerødderne fint.
  4. Saml din salat og den er klar til servering.

Hvilke krydderier kan anbefales at bruges til opskriften?

Flæskestegssalt

45,00 kr.

Se opskrifter på kød-fri retter

Guacamole

Er du også fan af den cremede og lækre dip guacamole? Det er vi! Vores guacamolekrydderi er specielt udviklet til at forbedre smagsoplevelsen af guacamole ved at tilføje den perfekte balance af krydderier. De helt rigtige krydderier Guacamole er en...

Gnocchi

Oplev en harmonisk kombination af krydderier og lækker pesto med vores opskrift på gnocchi med salvie. Denne opskrift bringer sammen den bløde og delikate smag af hjemmelavede gnocchi og den autentiske smag af vores Pesto Tapas Salsa fra Vestjyske...

Fettuccine med citronpeber

Leder du efter en simpel, men lækker pastaret, der kan imponere dine smagsløg? - Så er denne fettuccine med citronpeber lige noget for dig! Denne ret er fyldt med smagfulde ingredienser, der komplimenterer hinanden perfekt. Citronpeberet tilføjer...

Bagte auberginer

Auberginer er en alsidig grøntsag, der kan tilberedes på mange forskellige måder. En af de bedste måder at nyde auberginer på, synes vi er ved at bage dem og fylde dem med en lækker og velsmagende blanding af hakket aubergine, tomater, rød og grøn...

Avocadomad med krydderolie

En avocadomad med krydderolie, salt og peber er en fantastisk og sund måde at starte dagen på. Denne lækre ret er nem at tilberede og fyldt med smag og ernæringsværdi. Denne avocado-mad er perfekt som en sund og nærende morgenmad eller frokost. Den...

Burrata

Burrata er en nem og hurtig frokost eller forret, som ikke mindst også er smagfuld og krydret. Vi er gået klassisk til værks med en lækker blød og cremet burrata på sprødt kerne-rugbrød med frisk spinat, toppet af med vores Bruschetta-pesto og...

Misosuppe

Misosuppe er en meget enkel og lækker suppe. Den består af en base, selve suppen, lavet på sojabønnepastaen Miso og en bouillon. Dertil tilføjer man diverse ingredienser - som regel nudler og grøntsager. Suppen kan også indeholde både fisk og kød...

Indisk Dhal

Dhal, dahl eller daal? Kært barn har mange navne og der er åbenbart flere måder at stave til denne lækre indiske ret. For overskuelighedens skyld holder vi os til førstnævnte stavemåde. Dhal er en virkelig lækker indisk ret, typisk lavet med røde...

Pita med hummus og falafel

Pita er både en nem og billig ret, og så smager det bare utroligt lækkert! Hvad end du har lyst til at bage dine egne brød, eller du blot køber dem færdigbagte, er det en nem og lækker spise.I vores version har vi lavet den som en kød fri udgave,...

Halloumi fries

Halloumi fries, oste-fritter, cheesesticks, ostestave... Kært barn har mange navne, og disse halloumi fritter er helt klart et indslag i køkkenet der er værd at prøve! Disse halloumi fries er den skønneste kombination af sprødhed, perfekt afstemte...

Se opskrifter på frokostretter

Tortilla med bønnemos

Vegi-tortillas med bønnemos er simpelthen en fantastisk lækker ret, hvis frokosten lige skal piftes lidt op, eller aftensmaden skal være nem og sund. Bønnemosen er nem at lave i forvejen, og vi plejer faktisk at lave en stor portion, så der er...

Empanadas med kylling

Empanadas minder mest af alt om en pirog eller sagt med andre ord - brød med fyld. Ordet empanada stammer det spanske ord empanar som nogenlunde oversættes til paneret. Til empanadas bruges en form for tærtedej. Du kan lave den selv, men du kan...

Koldhævede boller med smag

Koldhævede boller er en nem og utrolig lækker måde at lave boller på, og så kan de spises til stort set alt. Disse koldhævede boller skal hæve i 8-12 timer - gerne mere, hvis du har tålmodigheden til det.  Disse boller er ikke som helt almindelige...

Burrata

Burrata er en nem og hurtig frokost eller forret, som ikke mindst også er smagfuld og krydret. Vi er gået klassisk til værks med en lækker blød og cremet burrata på sprødt kerne-rugbrød med frisk spinat, toppet af med vores Bruschetta-pesto og...

Bagel med ramsløg og Philadelphia ost

Du skal bruge: Til 1 bagel Bagel Salat og grøntsager, såsom tomater, agurk, avocado, rødløg og rucola. Røget laks (du kan også bruge rejer) Philadelphia ost Ramsløg krydderi Sådan gør du: Læg 1 spsk. tørret ramsløg i en skål med lidt koldt vand, og...

Quesadillas

Gå på opdagelse i det mexicanske køkken med disse lækre quesadillas. Quesadillas er en populær mexicansk ret, der nydes over hele verden, og som kan serveres varme såvel som kolde.De består af en tortilla fyldt med ost og ofte andre ingredienser...

Lakseroulade

Lakseroulade er en lækker måde at få fisk på. Den fede røgede fisk, sammen med den friske spinat og den krydrede, velsmagende flødeost er en skøn kombination, med mange anvendelsesmuligheder. Lakserouladen kan både bruges til at indgå i et...

Rejesalat

Benyt denne nemme rejesalat til enhver anledning. Den egner sig perfekt til forretter og tager kun 10 minutter at lave.

Bagt avocado med æg og salat

Lækker opskrift på bagt avocado med æg og salat samt rugbrød ved siden. Opskriften er nem at lave og kan spises både som frokost, morgenmad eller til brunch. Retten egner sig også rigtig godt til påskebordet.   God morgenmad eller frokost...

Rugbrødssandwich

En sandwich i madpakken slår aldrig fejl - og bytter du det hvide brød ud med et grovere brød, eller som her friskbagt rugbrød, får du en mere mættende og fiberrig frokost, der kan holde dig kørende i mange timer. Der er intet som et friskbagt...

Se opskrifter til fester og gæster

Hovedret til nytår: Oksesteg med soufflé og gorgonzolasauce

Eksklusiv hovedret til nytår med efterårets råvarer: Oksesteg med kartoffel-jordskokke soufflé, dertilhørende broccolisalat og hjemmelavet gorgonzolasauce.

Nachos med hjemmelavet guacamole og salsa

Vestjyske Delikatesser har lavet et perfekt svar på en opskrift når det skal være nemt og lækkert: Nachos med hjemmelavet guacamole og salsa

Grøn risotto med squash, ærter og citron

Vi elsker en god omgang risotto, og derfor har vi været i køkkenet for at lave en lille opskrift til dig her fra det vestjyske køkken. Denne udgave står på et skønt strejf af sommersmag - perfekt til både de varme sommermåneder, men også til de...

Oksefilet med cheddar-kartofler

Lækker og elegant hovedret til nytår som med garanti sende dine gæster hjem mætte. Oksefilet med cheddar, kartofler, bacon-gulerødder og rødvinssauce.

Tapasbrød

Tapas er små retter fra den spanske kultur, der traditionelt serveres sammen med drikkevarer og drinks på barer. Tapas er en form for social dining og kan variere fra simple småretter såsom oliven, pesto og mandler til mere omfangsrige retter som...

Jordskokkesuppe med chorizo og æble

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi herhjemme er vilde med suppe, både børn såvel som voksne - og derfor vil vi meget gerne dele vores version af jordskokkesuppe med dig. En jordskokkesuppe frisket op med chorizo og æble. Det tager blot 10-15...

Hovedret til nytår: Grillede oksemørbradbøffer

Lækker hovedret til nytår: Grillede oksemørbradbøffer, rodfrugtgratin, Ciabattabrød med fetacreme, Hjertesalat med ost, chorizo og ristede cashewnødder

Andebryst med spidskålssalat

Skal du lave and til mortensaften? Eller måske er en hel and, for meget at lave til juleaften hjemme ved dig? Et andebryst en nem og billig måde at få and på. Kødet er rigt på fedt og det bliver derfor virkelig mørt og saftigt ved tilberedning....

Hokkaidosuppe med pulled chicken

Hokkaidosuppe, eller græskarsuppe, er over de seneste par år blevet meget populært og ikke uden grund!Græskarsuppe er både nemt og billigt at lave, og du får den lækreste cremede suppe, der mætter godt. Denne suppeopskrift giver en stor portion...

Forret til nytårsaften: Torsk på bund af gulerodspuré

Simpel og elegang forret til nytårsaften med traditionel torsk og gulerodspure. Find opskriften her på Vestjyske Delikatesser.

Summary
recipe image
Recipe Name
Flæskesteg med tilbehør
Published On
0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen